Image
idrettsuka

 

 

IdrettsUka:

Dette er et tilbud utviklet ved Meråker Kurbad for å rekruttere flere mennesker med fysiske funksjonsnedsettelser inn i idretten,
og fysisk aktivitet tilpasset utdanningsforløpet.
Det er et samarbeid med Landslinjen i idrettsfag Meråker Videregående skole,
Nord Universitet, habiliteringstjenestene for barn, unge og voksne i Midt Norge,
tverrfaglig habiliteringsteam ved Meråker Kurbad, Helse Midt-Norge RHF og paraidrettsutøvere. 
Vi har også hatt tett dialog med Trøndelag idrettskrets, avdeling paraidrett.

Fokus med oppholdet er å undersøke om det kan være aktuelt for deg å begynne på idrettsgymnas. 
Og hva som må til for å gjøre dette mulig.
Ta med deg en person som vil ha betydning i denne prosessen og vi kan legge en tverrfaglig plan sammen.

Meråker Videregående Skole er et idrettsgymnas med paraidrettstilbud. På Sportstunet finnes tilrettelagte hybler for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Sportstunet ligger i umiddelbar nærhet til kantine, undervisningsareal og anlegg tilknyttet skolen.
Det er også kort (ca 400 meter) vei til nærmeste butikk. Det er flere parautøvere som har kombinert idrett og utdanning her.

NESTE OPPHOLD: Det settes opp opphold når det er kommet nok søknader.
SØKNADSFRIST: Det er fritt fram å søke. Merk søknad/henvisning med IdrettsUka

SLIK SØKER DU OPPHOLD: (Trykk på linken) https://meraker-kurbad.no/soknadsprosesshenvisning

MÅLGRUPPE

 • Ungdommer i ungdomskolealder, overgangen til videregående/universitet
 • Fysiske funksjonsnedsettelser som cerebral parese, muskelsykdom, amputerte, ryggmargsskade, andre ervervede/medfødte funksjonsskader, synsnedsettelser eller lignende tilstander.
 • Alder 13-30 år (15 år og yngre krever ledsager)
 • Et ønske om å være del av et fysisk aktivt miljø samtidig som skolegang på videregående/universitet

MÅLSETNING

Målet med oppholdet er å prøve ut om kombinasjonen idrett og utdanning kan være noe for deltagerne. Det blir viktig å etablere et tverrfaglig samarbeid med lokalmiljø/hjemkommune, skole/utdanning og habilitering.

Overordnet mål er at mennesker med nedsatt funksjonsevne på lik linje kan inkluderes i et studiemiljø, være fysisk aktive og drive med idrett samtidig som de får fullført utdanning.

ORGANISERING OG INNHOLD

På dette oppholdet bor du på Meråker Kurbad sammen med de andre deltagerne. Dette er et 7 dagers opphold med mulighet for reopphold og ambulant virksomhet. Det er et gruppeopphold med alt fra 3 til 8 deltakere med ledsager.

VIRKEMIDLER:

 • Opphold ved Meråker Kurbad
 • Som en del av individuell plan i overgangsfaser i livet
 • Besøke og få omvisning ved Meråker Videregående skole og Nord Universitet.
 • Foredrag
 • Treffe elever som går ved Meråker vid. Skole. Eller har gått der tidligere.
 • Praktisk utprøving av langrenn, skipigging, skyting og skiskyting.
 • Kartlegging av hva som må til av tilrettelegging, oppfølging og videre plan.
 • Etablere god kontakt med hjemkommune og hjelpemiddelsentral i forhold til utprøving og tilpasning av evt aktivitetshjelpemiddel.

Hver deltager får et tverrfaglig team bestående av fysioterapeut, sykepleier/vernepleier og ergoterapeut som gjennomfører innskriving og følger opp individuelle tilpasninger, kartlegging og oppfølging med sentrale personer i hjemmemiljø. Samarbeidet er sentralt for å sikre best mulig oppfølging etter endt opphold. Her kan det være aktuelt med reopphold og ambulant virksomhet.

Meråker Kurbad er i tillegg en døgnbemannet institusjon med sykepleiere/vernepleier, på kveld og natt. 

Vi har idrettspedagog og ski-, skiskyting- og skyteinstruktører fra Skilinja ved Meråker Videregående Skole, som bidrar på dette oppholdet sammen med hjelpemiddelsentral og leverandører innen aktivitetshjelpemiddel.

Oppholdet kombinerer utprøving med trening, fysioterapi, varmebasseng, avspenning, gruppesamtaler, og individuelle samtaler. Det blir foredrag av blant annet paraidrettsutøveren Nils Erik Ulset, som satser skiskyting og selv har vært elev ved Meråker Videregående Skole. Rektor ved Meråker Videregående Skole forteller om skolen og hvordan de tilpasser for mennesker for nedsatt funksjonsevne. Deltagerne får medisinsk tilsyn av lege ved behov. Sosionom tilbys også etter behov.

FASILITETER
Organiseringen av oppholdet vil foregå i vårt nye tilbygg tilpasset funksjonshemmede. Det er 8 store tilrettelagte rom med plass til ledsager tilknyttet kjøkken og spiseområde. Det er god plass for rullestolbrukere, to av rommene har takheis, samt opp- og nedheisbar servant. Alle rommene er utstyrt med store bad og regulerbar seng. Det er også en tv-stue i forlengelsen av kjøkken/spisestue som kan avskjermes med skillevegg. Denne fløyen blir avholdt deltagerne og deres ledsagere i perioden de er hos oss. Dette skaper mulighet til erfaringsutveksling deltagere imellom og mellom foresatte/ledsagere under hele oppholdet. 

VARMEBASSENG:
Vårt basseng ligger i samme bygg i umiddelbar nærhet, 12,5 x 8 m og har en temperatur på kontinuerlig 34-36 grader. Vi har to bassengstoler med hjul som vi kan trille ned i bassenget. Vi har også en sitteheis i tilknytning til bassenget, denne går fint å håndtere selv om man har mulighet til det. 

TRENINGSSAL:
Vi har treningssal med ulike treningsapparater for styrke og kondisjonstrening, tredemøller, ergometersykler, nustep, gangbane etc. Det går fint å ta seg fram for rullestolbrukere i vår treningssal.

UTEANLEGG:
Vi bruker anlegget i Grova Skisenter, der har de en universelt utformet 2 km løype. Som ble brukt på blant annet NM i 2019 for funksjonshemmede. Vi har tilgang til klubbhus, og toaletter for personer med funksjonsnedsettelse. Det er også en flerbruksløype i tilknytning til skolen hvor det også er oppkjørte skiløyper på vinteren. Skiskytteranlegg både i Grova Skisenter og ved Meråker videregående skole.

INNEANLEGG:
Vi har og tilgang til alle hallanlegg ved Meråker Videregående skole ved behov. Skytehall, håndballhall, fotballhall, styrkerom. Meråker Videregående skole er en landslinje innen idrettene langrenn, skiskyting, skyting og har paraidrett innen de samme idrettene. Vi har tilgang til skiinstruktører ved behov.

LEDSAGER:
Meråker Kurbad dekker opphold for deltager og en ledsager for deltagere 15 år og yngre. For alder 16 år og eldre er det egenandelstak 2 som gjelder. Ved behov for ledsager til deltagere 16 år og eldre ta kontakt med Meråker Kurbad. Foresatte kan ha rett på opplæringspenger. Lege ved Meråker Kurbad er behjelpelig med å fylle ut søknad. Snakk gjerne med NAV om dette før oppholdet eller les mer om opplæringspenger på NAV sine hjemmesider: https://www.nav.no/no/person/familie/sykdom-i-familien/relatert-informasjon/opplaeringspenger
Er det behov for besøk av flere foresatte/søsken til en deltager, må dette avtales i god tid på forhånd på grunn av booking. Pris for overnatting med fullpensjon er 650 kr pr døgn for voksne over 16 år. For barn under 16 år er prisen for fullpensjon 500 kr pr døgn.

 

Eksempel på program (med forbehold om endringer)

kl

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.30

-9.15

 

Frokost

Frokost

Frokost

Frokost

09.30-12

Ankomst og innsjekk 11

Velkomstmøte kl 11.30

Aktivitets-utprøving, skipigging og skiskyting

 

 Aktivitetsutflukt til Grova Skisenter, for hele huset, avreise 9.30

Skitur, skipigging

Besøke Meråker Vid. Skole

Foredrag, omvisning, se på fasiliteter, tilrettelagte hybler etc.

 

Skitur, skipigging eller skiskyting.

12-12.45

 Lunsj

Lunsj

Lunsj

Lunsj i kantina

Lunsj

jj13-15

Innskriving

13.30 – 15.30 Gruppesamtale

Tema: Tanker rundt framtid

Varmebasseng

Skytehallen, innføring i skyting, inkludert ei skyteøkt

Utskrivings-samtaler

15.30-16.15

Middag

Middag

Middag

Middag

Middag

17-19.30

Bli kjent aktivitet

Innføring, se på og prøve skiskytegevær.  

17.00 Treningsprogram

18.30 varmebasseng

Sosiale aktiviteter

/individuelle samtaler kartlegging før hjemreise

16.30

Gruppesamtale: Oppsummering og temabasert.

1830 Varme og Avspenning

 

Utsjekk og avreise

19.30-20.15

Kveldsmat

Grillkveld i lavvo

Kveldsmat

Kveldsmat

Kveldsmat

    Kveldsmat

2030 og utover

 

Bingokveld

Sosiale aktiviteter

Sosiale aktiviteter