Image
matbilde

I samarbeid med Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon, Helse Midt-Norge RHF, Habiliteringstjenestene for barn og voksne i Midt-Norge, Unge Kokker, vårt kjøkken, tverrfaglig habiliteringsteam ved Meråker Kurbad og klinisk ernæringsfysiolog er det utarbeidet et tredelt kokkekurs for personer med nedsatt funksjonsevne.

Datoer:
Neste Kokkekurs : 19.02-24 - 01.03.24
Del 2: 21.05.24 - 31.05.24
Del 3: Opphold blir på høsten 2024

Søknadfrist: 01.02.24
 

 

Målgruppe:

  • Mennesker med psykisk utviklingshemming, downs syndrom og autismespekterforstyrrelser i alderen 15-35 år

Vi ønsker å få til et kokkekurs for mennesker med Cerebral parese grovmotorisk funksjonsnivå I-IV og lignende tilstander. Alder 15-35 år. Foreløpig har vi svært få søknader. Skulle dette være noe for deg, se under og søk om et slik opphold. Så setter vi dato når vi har fått nok søknader. 

SLIK SØKER DU OPPHOLD (trykk på linken): https://meraker-kurbad.no/soknadsprosesshenvisning

Fokus er praktisk matlaging av spennende og sunne retter. Utprøving og faglig veiledning i rutiner, planlegging, forberedelser og gjennomføring rundt måltider, som kombineres med ulike sosiale og fysiske aktiviteter.

MÅLGRUPPE:

  • Mennesker med Lettere psykisk utviklingshemming/downs syndrom/autismespekterforstyrrelser som bor i egen bolig, eller bofellesskap med behov for en endring av matvaner. Eller for
  • Ungdommer, unge voksne med lettere psykisk utviklingshemming/downs syndrom/autismespekterforstyrrelser som fortsatt bor hjemme, som trenger mer opplæring, mestringsopplevelser rundt matlaging, rutiner og sunne valg når det gjelder matlaging.  
  • Cerebral parese med grovmotorisk funksjonsnivå I-IV og lignende tilstander med behov for tilrettelegging og utprøving av hjelpemidler i forbindelse med måltider, rutiner, kosthold, planlegging, samt mestringsopplevelser rundt matlaging og sunne valg i hverdagen.
  • Alder 15-35 år

MÅLSETNING:

Målet med oppholdet er at deltagere gjennom faglig veiledning og utprøving av hjelpemidler tar i bruk sine ressurser i større grad, og får økt opplevelse av deltagelse i planlegging, forberedelser og gjennomføring når det gjelder matlaging. Et overordnet mål er å sikre gode erfaringer som gir grunnlag og inspirasjon til å velge det sunne framfor det usunne i hverdagen, fremme selvstendighet og bidra til økt deltagelse i aktiviteter i lokalmiljøet.  

ORGANISERING OG INNHOLD

Hovedopphold er 12 dager, del 2 er på 5 dager og del 3 er på 7 dager. Oppholdene fordeles med ca 3 måneder mellom hvert opphold.  Dette er et gruppeopphold med 6-8 deltagere pr gruppe. En viktig del av oppholdet blir å utarbeide en ukeplan som består av matplan og aktiviteter deltageren deltar på i hverdagen.

Oppholdet er i hovedsak uten ledsager, men en viktig del av kurset er involvering av hjelpeapparatet rundt deltageren hjemme. Det er derfor viktig at deltagerens nærmeste hjelpeperson deltar på to dager av kurset. Meråker Kurbad dekker da kost/losji de to dagene. Ledsagere vil få egen samtalegruppe til å dele ulike erfaringer, være med på matlaging, aktiviteter og samtaler i forhold til hvordan de kan fortsette arbeidet sammen med bruker hjemme. 

 

Virkemidler:

Arbeidsmappe med tilpasset oppskriftshefte, dagbok, ukeplan, evalueringsbok, sjekkliste på arbeidsoppgaver og ansvarsfordeling.

  • Praktisk utprøving og trening i handleliste og innkjøp.
  • Praktisk utprøving av ulike matretter med forberedelser og etterarbeid.  
  • Erfaringsutveksling mellom ansatte/ledsagere/foresatte.
  • Undervisning
  • En heldag matambassadørkurs med Unge Kokker sunn og smakfull mat fra bunnen av som deltagerne lett kan lage selv i etterkant av kurset, les mer: http://ungekokker.no/ 
  • Oppfølging og samarbeid med hjemkommune
  • Utprøving av hjelpemidler ved behov, det kan være digitale, eller manuelle hjelpemidler i forbindelse med kognisjon, handling, daglige rutiner når man bor for seg selv. Oppskrifter tilpasset kursdeltagerne.
  • Uken vil bestå av en daglig økt med felles utprøving av middagsrett. I tillegg vil to og to ha ansvar for pådekking og opprydding av frokost, lunsj og kveldsmat.
  • En daglig økt fysisk aktivitet, utarbeiding av egentreningsprogram og bassengaktivitet.
  • Tre opphold for å sikre god evaluering, justering av mål, progresjon og tett oppfølging og samarbeid med hjemkommune.
  • Sosiale og inkluderende aktiviteter på ettermiddag og kveldstid

Hver deltager får et tverrfaglig team bestående av fysioterapeut, sykepleier/vernepleier og ergoterapeut som gjennomfører innskriving og følger opp individuelle tilpasninger, kartlegging og oppfølging med sentrale personer i hjemmemiljø. Samarbeidet er sentralt for å sikre best mulig oppfølging etter endt opphold. Her kan det være aktuelt ambulant virksomhet.

Meråker Kurbad er i tillegg en døgnbemannet institusjon med sykepleiere/vernepleier, på kveld og natt. Vi har klinisk ernæringsfysiolog og fagpersonell med veiledningskompetanse som gjennomfører undervisning og gruppesamtale med erfaringsutveksling. Derfor blir det viktig at ledsagere/foresatte kommer på besøk under oppholdet. Det blir satt av spesifikk tid til det. I forhold til deltakere som fortsatt bor hjemme, er tanken at oppholdet skal ha en klar forebyggende effekt. Deltagerne får medisinsk tilsyn av lege ved behov. Sosionom tilbys også etter behov.

FASILITETER:
Organiseringen av oppholdet vil foregå i vårt nye tilbygg tilpasset mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det er 8 store tilrettelagte rom tilknyttet kjøkken og spiseområde. Det er god plass for rullestolbrukere, to av rommene har takheis, samt opp- og nedheisbar servant. Alle rommene er utstyrt med store bad og regulerbar seng. Det er også en tv-stue i forlengelsen av kjøkken/spisestue som kan avskjermes med skillevegg. Denne fløyen blir avholdt kurset i perioden. Vi har også tilgang til treningskjøkken med opp og nedheisbar benk tilpasset rullestolbrukere.

VARMEBASSENG:
Vårt basseng ligger i samme bygg i umiddelbar nærhet, 12,5 x 8 m og har en temperatur på kontinuerlig 34-36 grader. Vi har to bassengstoler med hjul som vi kan trille ned i bassenget. Vi har også en sitteheis i tilknytning til bassenget, denne går fint å håndtere selv om man ønsker det.  

TRENINGSSAL:
Vi har treningssal med ulike treningsapparater for styrke og kondisjonstrening, tredemøller, ergometersykler, nustep, gangbane etc. Det går fint å ta seg fram for rullestolbrukere i vår treningssal.


UTEANLEGG:
Frisbeegolf bane, asfaltert rullestol/sykkelløype. Andre anlegg vi bruker er anlegget ved Meråker skole og videregående skole, og Vardetun hvor fotballbanene og friidrettsbanen ligger.

INNEANLEGG:
Vi samarbeider mye med Meråker Videregående skole, og har tilgang til alle deres hallanlegg ved behov. Meråker Videregående skole er en landslinje innen idrettene langrenn, skiskyting, skyting og fotball, de har også friluftlivslinje. De har både håndballhall, fotballhall og skytehall.


LEDSAGER:

Meråker Kurbad dekker opphold for deltager og en ledsager for deltagere 15 år og yngre. For alder 16 år og eldre er det egenandelstak 2 som gjelder. Ved behov for ledsager til deltagere 16 år og eldre ta kontakt med Meråker Kurbad. Foresatte kan ha rett på opplæringspenger. Lege ved Meråker Kurbad er behjelpelig med å fylle ut søknad. Snakk gjerne med NAV om dette før oppholdet eller les mer om opplæringspenger på NAV sine hjemmesider: https://www.nav.no/no/person/familie/sykdom-i-familien/relatert-informasjon/opplaeringspenger
Er det behov for besøk av flere foresatte/søsken til en deltager, må dette avtales i god tid på forhånd på grunn av booking. Pris for overnatting med fullpensjon er 650 kr pr døgn for voksne over 16 år. For barn under 16 år er prisen for fullpensjon 500 kr pr døgn.

Eksempel på programmet (med forbehold om endringer)

Uke 1

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

08-0830

 

Morgenbasseng

Morgenbasseng

Morgenbasseng

Morgenbasseng

8.30

-9.15

 

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

09.30-11.30

Ankomst og innsjekk 11

Velkomstmøte

 kl 11.30

Planlegging av uka, skrive handleliste

Tur og aktivitetsdag for hele huset, oppmøte kl 0930

Skytehallen

 

Planlegging

Skrive/ordne handleliste
innkjøp

 

12-12.45

 Lunsj

Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

13-15.30

Innskriving

Handletur

 innkjøp   

Lage middag

Lage middag

Lage middag

15.30-16.15

Middag

Middag

Ansvar:

Middag

Ansvar:

Middag

Ansvar:

Middag

Ansvar:

17-19.30

Bli kjent aktiviteter

ved lavvo

Balansetrening i treningssalen + avspenning

17.45 Egentrenings-program

18.30 Basseng

T-skjorte, eller vesketrykk

 

Fysisk økt i treningssalen + avspenning

 

19.30-20.15

Kveldsmat

 

Kveldsmat

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

2030 og utover

Hvile/Fritid

Sosiale akt.

Bingokveld

 

Hvile/Fritid

Sosiale akt.

Hvile/Fritid

Sosiale akt.

Hvile/Fritid

Sosiale akt.

 

 

Helg

Lørdag

Søndag

 

 

 

8.30

-9.15

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

09.30- 10

Kl 10 Basseng

Gåtur til gapahuken

 

mellommåltid lage selv

mellommåltid lage selv

11-13

Egentreningsprogram og dusj

aketrening 

dusj

14.15-15

Middag

Middag

15-17

             Hviletid

Hviletid

18.15-19

Kveldsmat

felles lage lørdagspizza

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

2030

Filmkveld

 

20.00 Basseng

 

 

 

Uke 2

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

08-0830

Morgenbasseng

Morgenbasseng

Morgenbasseng

Morgenbasseng

Morgenbasseng

8.30

-9.15

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

Frokost

Ansvar:

09.30-11.30

Heldag med Unge Kokker forberedelser og matlaging

Foresatt/ledsager kommer på besøk

Undervisning: involvering, info, Verktøy/ansvar, videreføring

For besøket

Tur og aktivitetsdag for hele huset, oppmøte kl 0930

 Uteøkt med vri.

Utskrivings-samtaler

12-12.45

 Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

Lunsj

Ansvar:

13-15.30

Lage middag

Lage middag

Lage middag

Lage middag

Utsjekk og avreise

15.30-16.15

Middag
Ansvar:

Middag

Ansvar:

Middag

Ansvar:

Middag

Ansvar:

 

17-19.30

Erfarings-utveksling i gruppe for foresatte/ansatte/ledsagere

Bandyturnering

17.45 Egentrenings-program

18.30 Basseng

Lage armbånd, nøkkelring

18 – 19

Bandy eller skothyll

 

19.30-20.15

Kveldsmat

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

Kveldsmat

Ansvar:

 

2030 og utover

Hvile/Fritid

Sosiale akt.

Bingokveld

 

Hvile/Fritid

Sosiale akt.

sosial avslutningskveld