Image
vintersport

Er et tilbud utarbeidet i samarbeid med Helse Midt-Norge RHF,
Habiliteringstjenestene for barn, ungdom og voksne i Midt-Norge,
og tverrfaglig habiliteringsteam ved Meråker Kurbad.

Dette er et vinteropphold hvor fokus er utprøving, utvikling og opptrening av ferdigheter i vinter- og skiaktiviteter.
Målet er å overføre dette til fritiden som grunnlag til økt aktivitet og sosial deltagelse.

NESTE OPPHOLD: Ny dato kommer...
SØKNADSFRIST: Ny søknadsfrist kommer... Det er imidlertid bare å søke. Vi setter opp grupper etter hvor mange søknader vi får, når vi kan sette igang gruppebehandling igjen. 

SLIK SØKER DU OPPHOLD (trykk på linken): https://meraker-kurbad.no/soknadsprosesshenvisning

.MÅLGRUPPE

  • Lettere til moderat psykisk utviklingshemmede med og uten fysiske funksjonsnedsettelser
  • Cerebral Parese, muskelsyke, medfødte eller ervervede funksjonsnedsettelser og lignende tilstander
  • Alder 5- 30 år (alder 15 år og yngre krever ledsager)

MÅLSETNING
Målet med oppholdet er utprøving og utvikling av ferdigheter i vinter- og skiaktiviteter. Overføring av aktiviteter til hverdagen, 
for å øke trivsel og sosial deltagelse.
Et overordnet mål er å kunne styrke selvtillit og mestring i aktiviteter som foregår i skole og fritid i hverdagen på vinteren.

ORGANISERING OG INNHOLD
5 - 10 dagers opphold med ulikt spenn av vinteraktiviteter.
6-8 deltagere pr gruppe. To - tre årlige tilbud. Oppholdene tilpasses de to ulike målgruppene.

VIRKEMIDLER:

  • Utøving av ferdigheter i alpint, aking, sitski, langrenn og skipigging.
  • Øving og trening for ledsagere med deltagere som bruker sitski
  • Utprøving av sitski og skipigging 
  • Muligheter for tur med hundekjøring eller hest og slede
  • Kombineres med varmebasseng, trening i treningssalen, fysioterapi og sosiale aktiviteter

Hver bruker får et tverrfaglig team bestående av fysioterapeut, sykepleier/vernepleier og ergoterapeut som gjennomfører innskriving, følger opp individuelle tilpasninger og kartlegging, samt oppfølging med sentrale personer i hjemkommune. 
Samarbeidet er sentralt for å sikre best mulig oppfølging etter endt opphold.
Vi har idrettspedagog og skiinstruktører fra Skilinja ved Meråker Videregående Skole som bidrar på dette oppholdet sammen med hjelpemiddelsentral og og andre leverandører av aktivitetshjelpemiddel. Deltagerne får medisinsk tilsyn av lege ved behov. Sosionom tilbys også etter behov.

FASILITETER
Organiseringen av oppholdet vil foregå i vårt nye tilbygg tilpasset funksjonshemmede. Det er 8 store tilrettelagte rom med plass til ledsager, tilknyttet kjøkken- og spiseområde. Det er god plass for rullestolbrukere, to av rommene har takheis, samt opp- og nedheisbar servant. Alle rommene er utstyrt med store bad og regulerbar seng. Det er også en tv-stue i forlengelsen av kjøkken/spisestue som kan avskjermes med skillevegg. Denne fløyen blir avholdt deltagerne og deres ledsagere i perioden de er hos oss. Dette skaper mulighet til erfaringsutveksling mellom foresatte/ledsagere under hele oppholdet. 

VARMEBASSENG:
Vårt basseng ligger i samme bygg i umiddelbar nærhet, 12,5 x 8 m og har en temperatur på kontinuerlig 34-36 grader. Vi har to bassengstoler med hjul som vi kan trille ned i bassenget. Vi har også en sitteheis i tilknytning til bassenget, denne går fint å håndtere selv om man har mulighet til det.  


TRENINGSSAL:
Vi har treningssal med ulike treningsapparater for styrke og kondisjonstrening, tredemøller, ergometersykler, nustep, gangbane etc. Det går fint å ta seg fram for rullestolbrukere i vår treningssal.


UTEANLEGG:
På dette oppholdet bruker vi anlegget til Meråker Alpinsenter, de har åpent hver ettermiddag gjennom vinteren fra kl 16. vi har mulighet til å være der på dagtid, og har da bakken omtrent for oss selv. Da har vi tilgang til to barnebakker og en større bakke med T-heis.
Vi bruker anlegget i Grova Skisenter, der har de en universelt utformet 2 km løype. Som ble brukt på blant annet NM i 2019 for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vi har tilgang til klubbhus, og toaletter for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Når det gjelder hestekjøring er det hestesportlaget som kjører oss, ellers har vi to aktører i Meråker som utfører hundekjøring som vi samarbeider med.

INNEANLEGG:
Vi samarbeider også med Meråker Videregående skole, og har tilgang til alle deres hallanlegg ved behov. Meråker Videregående skole er en landslinje innen idrettene langrenn, skiskyting, skyting og har paraidrett innen de samme idrettene. Vi har tilgang til skiinstruktører ved behov. Det er også en flerbruksløype i tilknytning til skolen hvor det også er oppkjørte skiløyper på vinteren.

LEDSAGER:
Meråker Kurbad dekker opphold for deltager og en ledsager for deltagere 15 år og yngre. For alder 16 år og eldre er det egenandelstak 2 som gjelder. Ved behov for ledsager til deltagere 16 år og eldre ta kontakt med Meråker Kurbad. Foresatte kan ha rett på opplæringspenger. Lege ved Meråker Kurbad er behjelpelig med å fylle ut søknad. Snakk gjerne med NAV om dette før oppholdet eller les mer om opplæringspenger på NAV sine hjemmesider. https://www.nav.no/no/person/familie/sykdom-i-familien/relatert-informasjon/opplaeringspenger
Er det behov for besøk av flere foresatte/søsken til en deltager, må dette avtales i god tid på forhånd på grunn av booking. Pris for overnatting med fullpensjon er 650 kr pr døgn for voksne over 16 år. For barn under 16 år er prisen for fullpensjon 500 kr pr døgn.

Eksempel på programmet (med forbehold om endringer)

kl

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.30

-9.15

 

Frokost

Frokost

Frokost

Frokost

09.30-12

Ankomst og innsjekk 11

Velkomstmøte kl 11.30

Aktivitets-utprøving, skipigging og sitski/alpint

i alpinsenteret

 Aktivitetsutflukt til Grova Skisenter, for hele huset, avreise 9.30

Skitur, skipigging, aking, hundekjøring

Sitski, alpint i alpinsenteret

Skitur, skipigging eller sitski alpint i alpinsenteret.

12-12.45

 Lunsj

Lunsj i alpintsenteret

Lunsj

Lunsj

Lunsj

13-15

Innskriving

Aktivitets-utprøving fortsettelse

Varmebasseng

Varmebasseng

Utskrivings-samtaler

15.30-16.15

Middag

Middag

Middag

Middag

Middag

17-19.30

Bli kjent aktivitet

17.00 Treningsprogram

18.30 varmebasseng

Sosiale aktiviteter

/individuelle samtaler kartlegging før hjemreise

 

1830 Varme og Avspenning

 

Utsjekk og avreise

19.30-20.15

Kveldsmat

Grillkveld i lavvo

Kveldsmat

Kveldsmat

Kveldsmat

kveldsmat

2030 og utover

 

Bingokveld